Privat (inkl. moms)Företag (exkl. moms)
Privat (inkl. moms)Företag (exkl. moms)

Hjärtstartarguiden

Var kommer din hjärtstartare att finnas?

Plötsligt hjärtstopp kan drabba alla, var som helst och när som helst. Därför anser vi att hjärtstartare bör vara tillgängliga dygnet runt på alla tänkbara platser. Genom att erbjuda smarta, enkla och hållbara lösningar ser vi till att hjärtstartare kan installeras i alla typer av miljöer. 

Bostadsrättsförening

Årligen rapporteras tusentals fall av plötsligt hjärtstopp i Sverige. De flesta hjärtstopp inträffar i hemmet, och få överlever. Alltför få patienter nås i tid av den reguljära ambulanssjukvården.

En hjärtstartare i hemmet ska vara enkel att använda, ha tydliga röstinstruktioner och utföra dagliga självtester.

Om det förekommer småbarnsfamiljer kan det vara klokt att välja en hjärtstartare med barnläge. När hjärtstartaren står i barnläge levererar den lägre energinivåer som är lämpliga för barn under 8 år.

Det kan också vara bra att välja ett förvaringsskåp som skyddar hjärtstartaren mot stöld. Vi erbjuder ett brett sortiment av både inomhus- och utomhusskåp.

Förslag på hyrpaket

Förslag på produkter

Hjärtstartare utomhus

En hjärtstartare ska inte förvaras i minusgrader någon längre stund. Vi erbjuder speciella utomhusskåp med värme som skyddar hjärtstartaren mot kylan.

I utomhusskåpet sitter ett värmeelement som är kopplat till en temperatursensor. Om vädret blir för kallt startar värmen och justeras automatiskt. 

De hjärtstartare vi rekommenderar att placera i utomhusskåp har IP-klass 55, vilket betyder att damm och fukt inte kan tränga in och skada elektriska komponenter.

Förslag på hyrpaket

Förslag på produkter

Kontor

Tidig hjärt–lungräddning och användning av hjärtstartare (före ambulansens ankomst) kan dubblera, till och med tredubbla, överlevnaden.

En hjärtstartare på arbetsplatsen skapar trygghet för både anställda och kunder och är en livsviktig investering. Hjärtstartare på arbetsplatsen bör vara lika självklar som en brandsläckare.

På en del arbetsplatser talas fler språk än svenska, då kan det vara bra med en hjärtstartare som kan ge instruktioner på två språk, t.ex. Lifepak CR2, tvåspråkig.

Förslag på hyrpaket

Förslag på produkter

Industri

En robust konstruktion och hög IP-klass borgar för att hjärtstartaren klarar tuffare miljöer. Förutom röstinstruktioner visas även symboler och bilder vilket är bra i bullriga miljöer eller om man har nedsatt hörsel.

Förslag på hyrpaket

Förslag på produkter

Hur fungerar hjärtstartaren

Användarvänlighet är kännetecknande för dagens hjärtstartare. Alla kan använda dem – och det är enkelt. Tydliga röstinstruktioner från apparaten vägleder dig genom proceduren. Ingen tidigare medicinsk kunskap krävs.

Hjärtstartaren bedömer den drabbade personens tillstånd och bestämmer om en strömstöt (defibrillering) är nödvändig. Om defibrillering inte är nödvändigt fungerar inte defibrilleringsknappen. Du kan alltså inte av misstag ge en strömstöt till en frisk person. Det finns därmed ingen risk att personen skadas oavsiktligt.

Hjärt-lungräddning

Det är viktigt att tänka på att hjärt-lungräddning (HLR) måste ges tillsammans med defibrillering för att hjälpa en person som drabbats av plötsligt hjärtstopp. Med enbart hjärt-lungräddning är risken stor att hjärtat inte återförs till dess normala rytm. Normalt utförs hjärt-lungräddning först och därefter avges en elektrisk stöt med defibrillatorn.

Här kan du läsa mer och boka vår HLR utbildning.

bäst i test